Wat is Jodo?
Het Shindo Muso Ryu Jodo werd ruim 400 jaar geleden gesticht door Muso Gonnosuke. Hij combineerde de belangrijkste technieken van het Kenjutsu (zwaardkunst), Sojutsu (speerkunst) en naginatajutsu (hellebaardkunst) en gebruikte daarvoor een hardhouten stok van 128 cm lang en 2,4 cm doorsnede. De strategie en technieken van de school waren erg moeilijk om te leren en gedurende vele jaren werd in het geheim les gegeven.
Het beoefenen van jodo heeft vele positieve kanten. Daarom besloot men in Japan, onder leiding van de 25ste hoofdmeester Takaji Shimizi Dai Sensei, om het Jodo voor meer mensen toegankelijk te maken.
In het originele systeem bestonden er 64 kata (vormen) en 12 kihon (basistechnieken). Hieruit werd inde jaren 1950- 60, op verzoek van de ZNKR door Shimizu sensei een systeem ontwikkeld dat bestond uit 12 kata, onder de naam Seitei en 12 kihon uitvoeringen, die de fundamentele principes van de school tot uitdrukking brachten.
Deze leerstof heet de Zen Nippon Kendo Renmei Seitei Jodo Kata. Deze kata werden na 5 jaar studie, in 1968 geformeerd en aangeboden aan de ZNKR. Indien men deze 12 kata voldoende meester is (vanaf 2e dan), kan men verder gaan met de beoefening van de oude (Koryu) school. Deze bestaan o.a. uit de kata’s Omote (12), Chudan (12), Kage (14), Samidare (6), Gohon No Midare (5), Okuden (12). Als laatste voor de allerhoogste graduering (Menkyo Kaiden) Hiden Gokui (5).
Het belangrijkste doelwit waar de slagen en stoten op gericht zijn is de Plexus Solaris. Hiernaast zijn de slaap, het punt tussen de ogen en de zijkanten van de romp het belangrijkste doelwit.De acties van de Jo zijn, wanneer ze in series worden gecombineerd, zeer effectief als verdediging tegen aanvallen met bijvoorbeeld een zwaard.
Een opmerkzaam detail van het Jodo is de snelheid en de hoge frequentie waarmee de Jo wordt gebruikt. Dit komt omdat de jo geen begin of einde heeft, waardoor vele combinaties mogelijk zijn.
De Jo biedt een uitstekende manier om behendigheid te ontwikkelen.